Schimbarea uriașă de la ANAF pentru toți românii. Cum vom interacționa cu Fiscul

de: Ozana Mazilu
30 03. 2022
ANAF

ANAF schimbă site-ul și introduce o aplicație pentru mobil. Iată cum vei interacționa, de acum, cu Fiscul.

Așadar, apar formulare fiscale web, SPV va avea și funcții noi – videoconferință și mesagerie – și noi tipuri de plăți, dar și implementarea dosarului electronic și administrare pe bază de profil. Astfel, Fiscul pregătește lansarea unui nou portal, care va introduce și servicii noi pentru utilizatori, conform Profit.ro.

Mai mult, ANAF va lansa și aplicația pentru dispozitive mobile, Android și iOS. Următoarele servicii electronice ar urma să fie implemente în cadrul SPV: emitere soluții fiscale individuale anticipate (SFIA), emitere acorduri de preț în avans, soluționarea contestațiilor depuse împotriva actelor administrative fiscale, medierea.

De asemenea, tot aici intră și serviciile electronice aferente integrării e-factura, modernizarea serviciului de interogare registre, implementarea în cadrul noului SPV a conceptului de „dosar electronic”, serviciul de notificări SPV, extinderea sistemului de plăți electronice cu alte tipuri de plăți, extinderea sistemului de profiluri și de roluri utilizate în cadrul SPV – cum ar fi rolul de  administrator de cont SPV, integrarea în noul SPV a unor modalități noi de interacțiune cu funcționarii ANAF – mesagerie SPV, tele și video-conferință.

ANAF se schimbă „la față”

ANAF mai pregătește și o aplicație extranet pentru comunicarea instituțiilor terțe cu contribuabilii prin SPV. Toate aceste modificări sunt acum la stadiul de proiect, pentru care autoritățile au întocmit documentația inițială și pregătesc lansarea procedurilor de contractare de servicii.

Proiectul va avea o durată de implementare de cel mult 18 luni. Temele vizuale reprezintă prouneri de la care se va pleca pentru portalul internet ANAF, care să fie afișate corespunzător de pe desktop, utilizând browsere web, de pe mobil, cu afișare de tip responsive, cât și pentru aplicația mobilă ce trebuie dezvoltată.

Încă o noutate de la ANAF. Cronos – aceasta este denumirea programului desfășurat de Fisc, împreună cu alte instituții de forță, pentru depistarea și sancționarea antreprenorilor necinstiți din țara noastră. Controalele au primit deja undă verde, iar noi avem domeniile care ar trebui să se aștepte ca, din clipă în clipă, să se trezească cu inspectorii la ușă.

Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF, împreună cu Inspecția Muncii (IM) vor căuta, în special, să descopere formele de muncă nedeclarate sau declarate parțial. Sunt vizate situațiile în care angajații muncesc la negru, sau muncesc mai multe ore decât cele declarate la stat. Nu vor scăpa de vigilența oamenilor legii nici patronii care au semnat contracte pe bani mai puțini cu angajații, iar sumele le completau cu bani oferiți „la negru”, nefiscalizați.

Totodată, trebuie să precizăm și faptul că vor fi analizate livrări nedeclarate sau achiziții de bunuri și servicii care afectează TVA și impozitul pe profit, care pot cauza fraude fiscale.